Niektórzy nie biorą pod uwagę gotowania jako hobby, uznając je za zbyt męczące i nudne. Nie musi być to jednak prawda! Gotowanie może nie tylko dostarczać dużo satysfakcji z każdego dania, ale również pomóc w zachowaniu zdrowej, zbilansowanej diety, a nawet oszczędzaniu pieniędzy! A żeby zacząć gotować w domu, potrzeba naprawdę niewiele.
Sposób 1: Ulepszaj od podstaw!
Zacznij od najbardziej podstawowych rzeczy: naucz się gotować jajko na twardo lub miękko, smażyć jajecznicę, poznaj różne techniki krojenia i przygotowywania bulionu. Są to rzeczy, które na pewno przydadzą się przy nauce bardziej skomplikowanych dań, a odniesienie pierwszych sukcesów da ci satysfakcję i zmotywuje do kontynuowania nauki. Te rzeczy nie wymagają wiele umiejętności, więc pozwolą zadecydować czy to hobby ci odpowiada, zanim przejdziesz do bardziej wymagających dań.
Główną zaletą pierwszej metody jest to, że nie wymaga ona drogiego sprzętu ani dużych umiejętności. Ponadto, dzięki temu, że zakłada naukę podstawowych rzeczy, w Internecie będzie można znaleźć dużo poradników, definicji, oraz instrukcji krok-po-kroku, a także trików na “podkręcenie” walorów prostych dań. Pozwoli to więc rozwinąć twoje kulinarne umiejętności stosunkowo małym nakładem pieniędzy i czasu.
Sposób 2: Puść wodze fantazji
Gotowanie jest sztuką, której ważnym czynnikiem jest wyobraźnia i inwencja twórcza. Podczas nauki eksperymentuj więc łącząc składniki, przyprawy, smaki oraz metody. Inspiracji szukaj wśród tego, co masz w kuchni, w mniejszych sklepach spożywczych, Internecie czy nawet w innych kulturach. Spróbuj zrobić kotlety z użyciem japońskiego panko lub dodać kilka nietypowych przypraw do zwykłego dania. Oczywiście nie wszystkie eksperymenty będą udane, ale nawet z porażki można wyciągnąć naukę na przyszłość. Kluczem tej metody jest determinacja, aby się nie poddawać oraz odwaga, aby próbować nowych rzeczy. Kto wie, może odnajdziesz w tym swoje powołanie i opracujesz kilka własnych, unikalnych przepisów?
Zainwestuj w kurs!
Czasem jednak problemem nie jest brak kreatywności czy planu, ale zwyczajny brak czasu. A może po prostu nie lubisz uczyć się na własną rękę i wolisz skorzystać z cudzego doświadczenia? Wiele osób nie chce zaczynać samemu i nie ma w tym nic złego! W takim przypadku dobrze jest zainwestować w warsztaty, jak te oferowane przez The Best Vouchers. Pozwalają one w zaledwie 4 godziny poznać nie tylko fascynującą historię włoskiej kuchni oraz jej ewolucji, ale również spróbować swoich sił w przygotowaniu włoskich dań w kompleksowo wyposażonej kuchni i pod okiem zawodowego kucharza. Nie musisz dzięki temu martwić się o to, że nie masz odpowiedniej wiedzy, składników, czy sprzętu – wszystko jest dostępne na miejscu, a ty możesz skupić się na odkrywaniu kulinarnych tajemnic Włoszech. Opieka prowadzącego przy okazji eliminuje ryzyko popełnienia podstawowych błędów i zyskania złych nawyków, dzięki czemu nauka będzie łatwiejsza i mniej stresująca. Jeśli nie masz czasu na eksperymenty i nie masz pewności, od czego zacząć naukę na własną rękę, będzie to idealne rozwiązanie dla ciebie.
Jeśli przestaniemy traktować naukę jak przymus, a gotowanie jak nudny obowiązek, możemy odkryć cały nowy wymiar świata, o którym nie mieliśmy pojęcia. Samodzielne gotowanie może wręcz okazać się pomocne w wielu dziedzinach życia. Pozwala dokładnie kontrolować co, kiedy i w jakiej ilości jemy, zaoszczędzić pieniądze, które wydajemy na jedzenie “na mieście” oraz zaimponować rodzinie i znajomym. Jest to też świetny temat do rozmów, a nauka na własną rękę pomaga w utrzymaniu samodyscypliny, która z kolei otwiera nam drzwi na wiele innych możliwości.