Jak wybrać lokal pod gastronomię?

0
41

Wiadome jest, że lokale użytkowe muszą spełniać inne wymogi od mieszkalnych, by były dopuszczone do użytku. Szczególne wymogi mają lokale gastronomiczne, które muszą spełniać nie tylko wymagania techniczne, ale przede wszystkim sanepidemiologiczne. Wynika to z kontaktu z żywnością w takich miejscach, więc nie może istnieć ryzyko nieodpowiednich warunków przechowywania i przetwarzania żywności, co mogłoby grozić rozprzestrzenianiem chorób.

Wymogi techniczne dla lokali gastronomicznych

Lokal pod gastronomię musi spełniać kryteria odnośnie przestrzeni, rozgospodarowania miejsca, oświetlenia, wentylacji czy rodzaju użytego sprzętu. Wszystko jest dokładnie ustalone w wytycznych Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, który przed otwarciem lokalu gastronomicznego odbywa kontrolę w danym miejscu.

W lokalach gastronomicznych musi zostać zachowana odległość minimum 3,3 metra pomiędzy podłogą i sufitem. Z kolei dolna część ścian korytarza do wysokości 1,5 metra musi być zmywalna. Pomieszczenia kuchenne nie mogą znajdować się poniżej poziomu terenu otaczającego budynek – choć mając specjalne pozwolenia można obniżyć poziom podłogi i urządzić kuchnie w podpiwniczeniach. Poza tym, w lokalach gastronomicznych musi być zamontowana wentylacja nawiewowo-wywiewna lub klimatyzacja.

Ściany muszą zostać zachowane w jasnych kolorach i nie mogą mieć uszkodzeń ani szczelin. Poza tym, oświetlenie lokalu gastronomicznego powinno być naturalne. Z tego powodu najlepiej wybierać lokal z witrynami. Stosunek okien do powierzchni podłogi wynosi, co najmniej 1:8. W przypadku oświetlenia sztucznego w lokalach z małą ilością naturalnego światła, konieczne jest specjalne zezwolenie.

Sprzęt używany w lokalu gastronomicznym musi być wykonany ze stali nierdzewnej z atestem Państwowego Zakładu Higieny.

Wymogi sanitarne dla gastronomii

Wszystkie lokale poza warunkami technicznymi muszą spełniać wymogi sanitarne. W budynku powinien być dostęp do bieżącej wody zimnej i ciepłej. Lokal musi być wyposażony w mydło, ręczniki jednorazowego użytku lub suszarkę do rąk. Zlewozmywak powinien być dwukomorowy. Dodatkowo, wszystkie lokale podające napoje i jedzenie (np. kawiarnie, restauracje, bary) muszą być wyposażone w gastronomiczną wyparzarkę do naczyń.

Wymogi sanitarne określają również, że odzież i obuwie robocze oraz środki ochrony indywidualnej muszą być przechowywane w różnych miejscach.