Strona głównaUncategorizedCo to jest parch jabłoni?

Co to jest parch jabłoni?

Parch jabłoni to poważna choroba grzybicza, która objawia się wiosną jako niewielkie zmiany na spodzie liści.

Stamtąd rozprzestrzenia się na wierzchołki liści, a następnie na owoce, gdzie wygląda jak małe brązowe strupy. Parch jabłoni może spowodować całkowitą utratę liści w środku lata, co z kolei czyni drzewo owocowe bardziej podatnym na inne choroby.

Jak wygląda parch jabłoni i jakie są objawy infekcji drzewa?

Chociaż opryskiwanie fungicydami wczesną wiosną może pomóc w zapobieganiu inwazji, grzyb ten jest trudny do opanowania. Pamiętaj, aby spakować opadłe liście i owoce z poprzedniego roku, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Deszczowa pogoda z pewnością zwiększa potencjał wystąpienia parcha jabłoni, grzybiczej choroby jabłek. Grzyb powodujący parch jabłoni zimuje na martwych liściach i owocach pozostawionych na ziemi. Podczas wiosennej wilgoci zarodniki parcha są uwalniane i przemieszczają się prądami powietrza, infekując rozwijające się liście i owoce jabłek. Wszystkie zewnętrzne części nieotwartych pąków owocowych są bardzo podatne na parch. W miarę dojrzewania owoc jest znacznie mniej podatny na infekcję.Pierwszymi widocznymi objawami parcha jabłoni na wiosnę są blade, wodniste plamki wielkości główki szpilki na nowych liściach. Plamy te z czasem powiększają się, stają się ciemniejsze i przydymione, a później przybierają brązowo-czarny kolor. Plamy mogą mieć dowolny kształt, ale zwykle są okrągłe, chore liście mogą być zwinięte, zniekształcone i wcześnie opadać. Ciężkie infekcje mogą znacznie osłabiać jabłonie i pozbawiać je liści.Na owocach objawy parcha obejmują małe, wypukłe, brązowe lub czarne okrągłe obszary wyglądające jak strupy. Skóra pęka później w sezonie, a odsłonięta tkanka staje się aksamitnie brązowa lub czarna. W miarę powiększania się plamy, które powoduje parch jabłoni, stają się brązowe i korkowate. Do zwalczania tej grzybiczej choroby stosuje się odpowiednio dobrane fungicydy, które nie zagrażają owadom zapylającym oraz bezpieczeństwu późniejszego spożywania owoców.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne