Parch jabłoni to poważna choroba grzybicza, która objawia się wiosną jako niewielkie zmiany na spodzie liści.

Stamtąd rozprzestrzenia się na wierzchołki liści, a następnie na owoce, gdzie wygląda jak małe brązowe strupy. Parch jabłoni może spowodować całkowitą utratę liści w środku lata, co z kolei czyni drzewo owocowe bardziej podatnym na inne choroby.

Jak wygląda parch jabłoni i jakie są objawy infekcji drzewa?

Chociaż opryskiwanie fungicydami wczesną wiosną może pomóc w zapobieganiu inwazji, grzyb ten jest trudny do opanowania. Pamiętaj, aby spakować opadłe liście i owoce z poprzedniego roku, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Deszczowa pogoda z pewnością zwiększa potencjał wystąpienia parcha jabłoni, grzybiczej choroby jabłek. Grzyb powodujący parch jabłoni zimuje na martwych liściach i owocach pozostawionych na ziemi. Podczas wiosennej wilgoci zarodniki parcha są uwalniane i przemieszczają się prądami powietrza, infekując rozwijające się liście i owoce jabłek. Wszystkie zewnętrzne części nieotwartych pąków owocowych są bardzo podatne na parch. W miarę dojrzewania owoc jest znacznie mniej podatny na infekcję.Pierwszymi widocznymi objawami parcha jabłoni na wiosnę są blade, wodniste plamki wielkości główki szpilki na nowych liściach. Plamy te z czasem powiększają się, stają się ciemniejsze i przydymione, a później przybierają brązowo-czarny kolor. Plamy mogą mieć dowolny kształt, ale zwykle są okrągłe, chore liście mogą być zwinięte, zniekształcone i wcześnie opadać. Ciężkie infekcje mogą znacznie osłabiać jabłonie i pozbawiać je liści.Na owocach objawy parcha obejmują małe, wypukłe, brązowe lub czarne okrągłe obszary wyglądające jak strupy. Skóra pęka później w sezonie, a odsłonięta tkanka staje się aksamitnie brązowa lub czarna. W miarę powiększania się plamy, które powoduje parch jabłoni, stają się brązowe i korkowate. Do zwalczania tej grzybiczej choroby stosuje się odpowiednio dobrane fungicydy, które nie zagrażają owadom zapylającym oraz bezpieczeństwu późniejszego spożywania owoców.