Wchodząc w świat e-papierosów, często można zetknąć się z nieznanym słownictwem. Większości osób są znane słowa takie jak liquid czy baza, jednak w poszukiwaniu właściwego olejku można napotkać również nazwę „premix”. Wiele osób nie wie, w jaki sposób podchodzić do ich zakupu, jak z nich korzystać czy jaki smak wybrać. Nie pomaga również szeroki wybór przeróżnych produktów, który może jeszcze mocniej zdezorientować osobę, która chce rozpocząć swoją przygodę z paleniem elektronicznych papierosów.
Co to jest premix? Jak należy je przygotować?
Premix to skoncentrowana mieszanina, która nie zawiera nikotyny, które są dostępne w sprzedaży w dużych objętościach. Liquidy dostępne na rynku mogą mieć maksymalną pojemność do 10 ml, co jest dość małą objętością i przez to należy częściej odwiedzać sklep w celu zakupu nowego produktu. Dzięki zakupowi premixu jest możliwe kupno większej objętości za mniejszą kwotę. Premix składa się z bazy — roślinnej gliceryny i glikolu, a także aromatu o wybranym smaku. Jest dostępny w dużych objętościach, takich jak 30, 60 i 120 ml.
Premix nie jest produktem, który może być natychmiastowo przeznaczony do użycia. Należy najpierw rozcieńczyć go specjalną bazą, która może zawierać nikotynę lub nie. Gdy wybór padnie na bazę nikotynową, należy również się zastanowić nad mocą powstałego po połączeniu liquidu. Ilość dodanej bazy ma ogromne znaczenie przy wyborze mocy. Po dodaniu bazy, należy solidnie wstrząsnąć mieszaniną, by wszystkie jej składniki dobrze się wymieszały. Często w butelkach z premixem jest zostawione miejsce właśnie w celu dodania bazy nikotynowej.
Jak wybrać odpowiedni premix?
W sklepach można zobaczyć bardzo duży wybór różnych premixów, które różnią się od siebie smakiem i składem. Można je podzielić na tytoniówki, deserówki, owocówki i premixy, które swoje nazwy zawdzięczają popularnym produktom lub napojom. Przy wyborze pierwszego premixu, warto wziąć pod uwagę premix owocowy, który jest najbezpieczniejszą opcją. W sklepach dostępna jest szeroka gama premixów owocowych o takich smakach, jak jabłkowy, winogronowy, truskawkowy czy nawet o smaku kwaśnych owoców, takich jak kiwi czy owoce cytrusowe.