Strona głównaUncategorizedGwiazdnica i tobołki polne

Gwiazdnica i tobołki polne

Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę ze zbawiennego i leczniczego działania wielu roślin. Niejeden byłby zaskoczony informacją, że na jego działce, podwórku czy łące znajdują się tak drogocenne rośliny. Warto jest więc zaznajomić się z kilkoma odmianami, które wykazują się prozdrowotnym działaniem lub są obecne w przemysłach spożywczych na całym świecie. Dzięki temu rośliny te będą bardziej doceniane przez ludzi. Być może wielu z nich zwróci na nie uwagę i zdecyduje się na ich wsadzenie w swoim ogrodzie.
Przy domach, na wysypiskach i przydrożach oraz wszelkich nieużytkach można natknąć się na roślinę, określaną jako gwiazdnica. Należy ona do rodziny goździkowatych i występuje nie tylko w Polsce, ale również i na całym świecie. Wykorzystywano ją głównie w medycynie ludowej i zielarstwie. Obecnie można napotkać ją w preparatach odchudzających, co zdecydowanie oddaje jej wszechstronne zastosowanie. Działa ona stabilizująco na wątrobę, a nawet pozwala na przyspieszenie gojenia się ran. Cechują ją również właściwości odtruwające, moczopędne, przeczyszczające, przeciwreumatyczne oraz przeciwnowotworowe. Gwiazdnica jest rośliną jadalną, którą można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Intrygującą ciekawostką jest, iż dawniej wykorzystywano ją jako szary barwnik.

Kolejnymi roślinami, które były stosowane w lecznictwie i zielarstwie są tobołki polne. Obecnie jednak wykorzystuje się je głównie w celach ozdobnych. Można spotkać ją na terenach Europy, części Azji oraz na Maderze, która jest częstym kierunkiem obieranym przez turystów. Występuje przy przydrożach, polach uprawnych i śmietniskach, gdzie pełni rolę chwastu. Mimo tego, można się na nią natknąć również jako ozdobę w aranżowanych ogrodach. Na tobołki polne należy jednak uważać, gdyż są one trujące dla bydła. Poznać można je po charakterystycznym zapachu czosnku, który wydziela się po zgnieceniu rośliny. Ciekawym i niestandardowym zastosowaniem jest używanie jej jako dodatku do niektórych wędlin, co niezwykle często praktykowane jest w Niemczech.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne