Aromatyczna kawa tylko z najlepszych ziaren.

0
43

Kawa zwana czarnym złotem.

Rytuał picia kawy jest w Polsce coraz bardziej doceniany. Alternatywne metody jej parzenia, które znamy od lat, coraz częściej są wypierane przez pachnący napój z expresów do kawy. Nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie dnia od filiżanki swojej lubionej, aromatycznej kawy. Aby cieszyła nas pełnią smaku musi być świeżo zmielona. Dlatego najlepsze kawy dostępne są w ziarnistej postaci. Kawa zmielona szybko traci swoje walory smakowe i zapachowe, dlatego najlepiej gdy jest poddawana rozdrabnianiu tuż przed samym parzeniem.

Expresy do kawy.

Tradycyjnie parzy się kawę jeszcze w wielu domostwach. Szczególnie pokolenia, które nie miały dostępu do innych metod, nabyły takich przyzwyczajeń i nadal w ten sposób delektują się czarnym napojem. Jednak stopniowo expresy stają się nieodzownym elementem kuchni każdego kawosza, a także w firmach pracodawcy zapewniają swoim pracownikom dostęp do takich urządzeń. Kawa parzona w expresie jest wyjątkowa. Szczególnie, gdy jest to urządzenie z wbudowanym młynkiem. Ziarna są mielone bezpośrednio przed zaparzaniem dlatego napój jest zawsze świeży i pachnący, pełen głębokiego smaku. W zależności od potrzeb można wybrać expresy większe lub mniejsze, do użytku przez osoby indywidualne lub firmy. Funkcje dodatkowe również zachęcają do zakupu expresu. Można zrobić różne rodzaje kawy w zależności od upodobań – expresso, kawa ze spienionym mlekiem, czarna, cappuccino czy latte macchiato. Expres może mieć wbudowany licznik zrobionych kaw, kontrolki braku wody, kawy czy konieczność wyczyszczenia i wiele innych dodatkowych funkcji wspomagających.

Jakie wybrać ziarna?

Czy jesteśmy posiadaczami expresu kolbowego czy automatycznego jakość kawy jest najważniejsza, aby zrobić niej dobry napar. Trzeba zwrócić uwagę na sposób palenia kawy, skąd pochodzą ziarna. Kawa do expresu musi być wybierana świadomie, nie może być aromatyzowana i ziarna nie powinny być tłuste. Grozi to  szybkim uszkodzeniem wnętrza urządzenia. Trzeba próbować wielu rodzajów i gatunków kaw, aby stać się koneserem  i wiedzieć czego oczekuje nasze podniebienie. Dla niektórych włoska kawa do expresu jest synonimem idealnej rozkoszy dla podniebienia, a dla innych doznań dostarczą kawy z Brazylii czy innego kraju. Ważną cechą jest stopień wypalenia ziaren. Od niego otrzymany napój będzie albo mocny i aromatyczny lub mniej intensywny. Na pewno należy unikać zakupu kawy z niewiadomych źródeł, które zazwyczaj kuszą niskimi cenami. Prawdziwy aromat uzyskamy tylko z ziaren dobrej jakości.